kategóriák
Márkák szerint
Adidas

Cipő (31)

Kiegészítő (31)

Ruházat (65)

Táskák (1)

Adidas Originals

Cipő (12)

Ruházat (15)

Bugatti férfi cipő

Cipő (13)

Bussola férfi cipő

Cipő (2)

Levis

Ruházat (9)

Mustang

Ruházat (2)

Mustang férfi cipő

Cipő (4)

Nike

Cipő (50)

Kiegészítő (19)

Ruházat (30)

Táskák (14)

Puma

Cipő (5)

S.Oliver férfi cipő

Cipő (4)

Vagabond férfi cipő

Cipő (5)

Wrangler

Ruházat (8)

Wrangler férfi cipő

Cipő (1)

hírlevél
Legyen naprakész!

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mi mindig értesíthesük, új árukészletünkről, vagy akcióinkról.

SportÁruház - Nike technológia

Nike technológia

 

Történet
Az alapítók
Phil Knight - balra és Bill Bowerman, az alapítók

A Nike cég története egy kézfogással kezdődött, az Oregoni Egyetemen 1957-ben. Akik kezet ráztak: a Nike későbbi megalapítói, az akkor már híres atlétika edző, Bill Bowerman és tanítványa, a középfutó Phil Knight. Bowerman szeretett volna tanítványai számára könnyebb, tartósabb futócipőket tervezni, Knight pedig az atlétika területén keresett új üzleti lehetőségeket. Kettejük közös vállalkozásaként született meg a Nike. 


A gyorsan kitalált cég


Knight már az egyetemen egy dolgozatban megfogalmazta, hogy szerinte az amerikai piacon - a német futócipők egyeduralmát megtörve - olcsó, jó minőségű japán cipők terítésével jelentős profitra lehetne szert tenni. Akkori tanára nem osztotta véleményét. Ő azonban nem adta fel ötletét, és miután elvégezte az egyetemet, 1962-ben elutazott Japánba, és felkereste az Onitsuka Tiger sportcipő gyártó céget. A tárgyalás során Knight próbált komoly üzleti partnernek tűnni, így ott helyben kitalált egy cégnevet - így született meg a Nike elődje, a Blue Ribbon Sports (BRS). A tárgyalás jól sikerült, így a következő évben megindult a Tiger cipők exportja az USA-ba - az első szállítmány összesen 200 pár cipőből állt. Az induló vállalkozás finanszírozására Knight és Bowerman fejenként 500 dollárt dobtak össze. Az első két évben Knight szabadidejében, helyi és regionális atlétika versenyeken a kocsija csomagtartójából árulta a Tiger cipőket.

A goffrisütő

Bowerman a vállalkozás beindításától kezdve megszállottan dolgozott a cipők fejlesztésén. Előbb a cipők felsőrészét igyekezett könnyebbé tenni, és nylon anyagot használva 1967-ben megalkotta a híres "Marathon" modellt; majd a cipő talpát vette célba, és a korábbi sima, habos szerkezetű talp helyett kikísérletezett egy rugalmas, rücskös gumitalpat. A rücskös gumi felületet úgy állította elő, hogy folyékony gumi keveréket öntött felesége gofrisütőjébe. Ez a talp szerkezet aztán örökre megváltoztatta a futócipők tervezését. A Nike 1974-ben piacra dobta a Waffel Trainert, a "gofritalpú" futócipőt, ami rövidesen a legnagyobb számban eladott edzőcipő lett amerikában.

1979-ben egy korábbi NASA alkalmazott, Frank Rudy segítségével született meg  egy újabb jelentős innováció: a légtalp, a Nike Air Sole. Ennél a technológiánál a talp belsejébe épített műanyag membránokat gázzal töltik fel, melyek a becsapódáskor összenyomódnak, majd kirugóznak. A Nike piacra dobta első légtalpú futócipőjét, a Tailwindet, majd pár évvel később a hasonló technológiára épülő kosárlabda cipőt, az Air Jordant.

1987-ben megjelent az első Nike Air Max modell, melynek légtalpa már jóval nagyobb párnázottságot biztosított elődeinél, és ennél a modellnél volt látható először a talp oldalán a talp belső szerkezete. Ezt további olyan újítások követték, mint a 2000-ben bevezetett új csillapítási technológia a Nike Shox, vagy a tavaly piacra dobott Nike Free, mely a mezítlábas futás élményét próbálja nyújtani viselőjének, a keresztirányban mélyen bordázott talpszerkezettel.

Istennő és  pipa

1971-et írunk. Egyik éjszaka a cég első alkalmazottja, Jeff Johnson, a győzelem görög istennőjével, Nikével álmodik, és az ő nevét javasolja a felfutóban lévő cég számára. Knight pedig a "Dimension 6" névre szeretné keresztelni a céget. Végül Johnson ötlete győz. Így Knight 1971-ben megkéri egykori diákját, Carolyne Davidsont, hogy tervezzen egy olyan logót, ami feltűnhetne a futócipők oldalán. Ekkor született meg a Nike "pipa", mely a győzelem istennőjének, Nikének a szárnyát szimbolizálja. Knight ekkor 35 dollárt fizetett a logó terveiért. (12 évvel később, munkájának elismeréseként a Nike cég egy gyémántgyűrűt adományozott Carolyne Davidsonnak, rajta az általa tervezett Nike logóval, valamint meg nem nevezett mennyiségű Nike részvényt. 


Technológiai leírások PDF formátumban   1.   2.   3.   4.    5.    6.

kosár
Kosarad tartalma
kosár
A kosarad jelenleg üres.
noi cipők, vagabond tamaris claudio dessi
toplista
Top5 termék augusztusban
1.
5 490,-Ft
2.
15 990,-Ft
3.
19 990,-Ft
4.
9 990,-Ft
kapcsolat
Vevõszolgálat, információk

E-mail: info@sportaruhaz.com

Tel.: 06-88-328-806, +36-70-637-33-06

Hívható: H-P: 09-18h, SZ: 09-13h

visszatérõ vásárlóknak
Törzsvásárlói program

Az állandó vásárlóinkat szeretjük megjutalmazni, egyben megköszönni, hogy minket választanak. Számukra egyedi árakat kínálunk, és más akciókkal kedveskedünk, a további részletekért kattintson!

információk
Szállítási díjak

Csomagszállítás díja rendelésenként 990 Ft

25 000 Ft-os vásárlás felett ingyenes! Utalvánnyal való fizetés előtt hívjon minket!

Szállítási feltételek


márkáink
Márkák amiket itt megtalálsz
Bejelentkezés